Om Stöten

Björklin´s stugor, Stöten i Sälenfjällen

Skidåkning i Stöten


Sälens bästa skidåkning hittar du i Stöten!Stöten i Sälen är den nordligaste skidanläggningen i Sälenfjällen och har också den högsta fallhöjden på 370 meter. Det ger en storlagen utsikt över flera svenska och norska fjäll. Här finns backar som passar alla skidåkare, allt från mycket lätta, gröna backar till utmanande svarta pister. För dig som vill ge dig ut i längdspåret finns 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate, varav 3 kilometer är elljusspår.


Vid fjällets vänstra del, vid Soltorget, ligger barnområdet med aktiviteter och lite flackare backar. Här kan du som nybörjare lära dig åka i din egen takt utan att trängas i långa liftköer.I mitten av fjället hittar du Stötens hjärta, Stötentorget. Det är här de flesta aktiviteter och event äger rum. Vid den högra delen av fjället, på Skidtorget, hittar du Sälens bästa skidåkning. Nedfarterna här är för dig som är lite mer rutinerad åkare och som söker fart och utmaning. Alla våra backar ligger nära våra boenden och det är enkelt att ta sig med lift vart du än önskar.


I Stötens backar finns helt enkelt ditt favoritåk!!


MORGONSKIDÅKNING


Starta dagen på bästa sätt.


Ta liften upp medan dina vänner fortfarande sover och få tillträde till backen innan den öppnar. Två dagar i veckan erbjuder vi morgonskidåkning i World-Cup Backen för hela familjen. Tänk dig en tidig gnistrande vintermorgon. Pisten är randig och nypreparerad och du glider lätt nerför backen. Det är en häftig känsla att vara först ut. Under manchestermorgonen kan du ta ut svängarna ordentligt och avsluta med en härlig frukostbuffé på Brasseriet.


LÄNGDSKIDÅKNING


45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate.


Längdspår i dalen

I dalspåren kan du välja mellan skate och klassisk stil. Spåren här är hela sex meter breda och ugår från fyra olika spårcentraler vid Stöten Ranch, Skidtorget, Soltorget och Kronoparken. Du hittar en vallningsbod vid Stöten Ranch och tre ytterligare vid Lyaområdet.


3 km Lysrundan - Klassisk stil. Elljusspår belyst till kl. 23.00

4 km Pipsvängen - Skate och klassisk stil

5 km Träningsspåret  - Skate och klassisk stil

7 km Slingersvansen - Skate och klassisk stil

8,5 km Comborundan - Skate och klassisk silKlicka på kartan för att se större bild.


Längdspår på fjället

Stöten har två längdskidspår uppe på kalfjället med fantastisk utsikt över fjällvärlden. Spåren dras så snart det finns tillräckligt med snö, men är bäst från v.6. Glöm inte att titta på väderleksrapporten och klä dig varmt innan du ger dig iväg, se mer information längst ner.


3 km Toppspåret

Börjar vid toppen av Vargy Express och fortsätter i 3 km med en fantastisk 360-gradig utsikt över Sälenfjällen och fjällen på norska sidan.


15 km Östra Granfjällsturen

Ca 11 km från toppen av Mormors Störtlopp. Östra Granfjället är Sälenfjällens högsta topp med sina 948 meter över havet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över svenska och norska fjällvärlden. Du åker upp med Vargy Express och glider sedan lätt nedförs 1 km till toppen av Mormors Störtlopp. Spåret fortsätter runt Östra Granfjället, förbi Närfjällsstugan och längs skoterspåret tillbaka till Vargy Express som tar dig ner för berget igen.Vargy Express tar dig upp och ner

Du tar dig upp till spåren med Dalarnas snabbaste lift, Vargy Express, under ordinarie öppettider. Helt utan kostnad för längdskidåkare. Samma lift tar dig också ner igen. Vargy Express är den enda liften som tillåter längdskidor av säkerhetsskäl, och liftpersonalen ger dig mer information innan avgång.


Viktigt att tänka på! Uppe på kalfjället kan vädret slå om mycket snabbt. Innan du ger dig iväg, titta på väderleksrapporten och liftrapporten på vår hemsida. Rådfråga personal om du är osäker. Klä dig varmt och tänk på vindens kyleffekt. All aktivitetet på fjället sker på egen risk.Mer Skidåkning


Rekordsnabb lift, fem nya nedfarter och livsstilsboenden mitt i backen


Ett nytt skidområde med fem nya nedfarter. Ny expresslift som blir Dalarnas längsta. Ett rejält uppdaterat Soltorget och nya lägenheter i Pistbyn. Snart öppnar vi för säsongen med en uppdaterad anläggning för att göra skidsemestern än mer bekväm, lustfylld och minnesvärd för åkare på alla nivåer.


Nytt skidområde och rekordsnabb stollift

Expressliften är en helt ny rekordsnabb 6-stolslift som i 22 km/h transporterar 2400 personer i timmen från Soltorget och till toppen av det nya skidområdet. På under fem minuter. Det ihop med att liften är 1700 meter lång gör expressliften till Dalarnas överlägset längsta och snabbaste lift. Med den nya liften tar man sig långt ovan trädgränsen och upp till fjällets topp, där fem nya nedfarter utgår ifrån. Backarna i det nya skidområdet får färgmarkeringarna blå och gröna, vilket indikerar lättåkta nedfarter för såväl barnfamiljer som för de som föredrar njutningen cruisa ner i behagligt tempo med milsvid utsikt. En av de nya nedfarterna är en slalombana med tidtagning, Selftimer. Där kan par, familjer och kompisgäng ha skoj och tävla mot varandra. Banan blir ett tillskott i Stötens redan existerande äventyrskoncept med 9 olika tävlingsutmaningar – Stöten Adventure.


Ett soligare Soltorget

Skidområdet binds samman i knutpunkten Soltorget som ligger vid fjällets vänstra del. Här finns fler aktiviteter än tidigare. Vi öppnar även den nya pulkabacken.


Klicka här för att se nya pistkartan


Liftarnas öppettider:Liftarna är stängda för säsongen.

Öppnar 13 december, öppentider kommer.

Copyright © All Rights Reserved 2009 Björklin